Lite info om vass

Vass en karaktärsväxt i näringsrika sjöar
Från sina grova krypande utlöparrötter förökar sig vassen genom ett väl utvecklat utlöparsystem upp via stråna genom vattnet. Vass kan ha en årlig tillväxt och utbredning på ca 1 m.

Vid klippning ”stryps” vassen
När vassen klipps förhindras eller ”stryps” syretillförseln genom den ihåliga stammen ner till vassens rötter, som ofta växer i syrefattig miljö. Det är därför viktigt att klippa vassen så fort stråna bryter vattenytan.

Bästa tiden för klippning
Klipp vass och vattenväxter under dess växtperiod. Bäst är under juni, juli, augusti samt september. Innan näringen går tillbaka till dess rötter för att ackumuleras till kommande säsong.

Bladvass ett långlivat gräs
Bladvass är nordens största och mest långlivade gräs.

Upprepad behandling
För att reducera vassbeståndet krävs upprepad vassklippning. För bästa effekt upprepas klippningen upptill 3 gånger per säsong, 3 år i rad.

Dessutom är det bra för miljön
Genom att klippa vass skapas bättre livsmiljöer och miljöförhållanden i vattnet och på bottnarna som i sin tur ökar värdet för alla oss som nyttjar området, såväl till lands som till sjöss.

Blommar i augusti
Vass blommar under augusti och september med en stor och yvig vippa som först är brunviolett för att senare bli mera silver-glänsande.

Vassen borta 7 – 10 år
När vassen väl är utrotad så varar det vanligtvis upptill 7 -10 år. Så fort vassen visar sig igen gäller det att vara på den direkt, allt för att den åter inte ska få nytt fäste.

Blir Din vattenspegel mindre för varje år som går?

Skymmer vass Din utsikt eller vill Du ha större svängrum runt bryggan? Oavsett vilket så kan du få både bättre vatten och större vattenspegel framför din fastighet med en egen vassröjare.